вторник, 13 января 2009 г.

Maşini de lux, furate din UE pe străzile Chişinăului


Un grup de moldoveni plecaţi peste hotare s-au specializat în furturi de mijloace de transport de lux şi camioane. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), timp de un an aceştia au furat din Franţa, Germania şi Italia 114 autoturisme pe care le-au transportat în R. Moldova reuşind să treacă nestingheriţi graniţa.


Timp de un an gruparea din care făceau parte opt moldoveni cu vârste între 21 şi 37 de ani au făcut avere pe seama posesorilor de maşini luxoase şi TIR-uri din Franţa, Germania şi Italia. Potrivit lui Lilian Levandovschi, inspector superior pentru cazuri excepţionale a Direcţiei poliţiei criminale din cadrul Departamentului Servicii Operative a MAI, aceştia activau după o schemă bine determinată. Mai întâi făceau lista persoanelor care deţineau astfel de vehicule, iar după ce primeau comanda pentru un anumit tip de camion, îl furau. Ulterior, hoţii completau certificatele de proprietate în alb, obţinute pe căi ilegale în străinătate, transportau camioanele în R. Moldova prin port sau pe cale terestră. Poliţia susţine că suspecţii au reuşit cu uşurinţă să ducă în eroare poliţiştii de frontieră. „Hoţii au încărcat camioanele cu peşte sau banane cu scopul ca să scape uşor şi rapid de controalele minuţioase de la graniţă. Fiind considerate produse uşor alterabile, vameşii nu puteau reţine pentru mult timp transportul. De aceea, se verifica mai mult provenienţa mărfii decât a camioanelor”, a spus Lilian Levandovschi.
Ajunse în Moldova, alţi membri ai grupării au înmatriculat maşinile pe numele cumpărătorilor moldoveni. Un TIR furat era vândut în R. Moldova cu circa 40.000 euro, iar o maşină de lux la un preţ aproape de cel real. Însă, au fost vândute tiruri şi în spaţiul CSI cu circa 60-70.000 de euro. Potrivit poliţiei, venitul obţinut în urma tranzacţiilor este de circa 5 milioane de euro. Pe parcursul unui an gruparea a reuşit să aducă pe teritoriul R. Moldova 114 maşini furate. Până în prezent organele de drept au recuperat 15 vehicule. Cei opt moldoveni au fost reţinuţi în flagrant, actualmente fiind în arest. „Poliţia încearcă să depisteze toate persoanele şi structurile implicate în furtul de autoturisme. Deocamdată nu putem să ne pronunţăm pe marginea implicării angajaţilor de la serviciile de înmatriculare a maşinilor furate, fiindcă se derulează ancheta”, a mai spus Lilian Levandovschi.

Комментариев нет: